Lilypie Fourth Birthday tickers Lilypie Second Birthday tickers

2012. február 3., péntek

Könyvek, diák, játékok, mesék

Lóri mostanában egyre szívesebben hallgatja a meséket. Korábban inkább csak a képek miatt szerette lapozgatni azokat. Első kis kedvence, a Kicsi piros autó galibát okoz volt, ami kicsit megsínylette a szeretetét, mert már több helyen elszakadt (húzogatós kiskönyv). Aztán az Anna, Peti és Gergő jött a sorban, de eleinte minden oldalon csak a labdákat kereste. Most is szereti a sorozat könyveit, de most már a meséi, történetei miatt, legalább három fejezetet el is szoktunk olvasni egyszerre.
Nagyon kedveli a Boribon-sorozatot, amit magamtól nem biztos, hogy megvettem volna, de most már szinte az összes megvan neki és sokszor az a kívánsága. És az is előfordul, hogy Lóri leül a Boribon-könyvvel és úgy tesz, mintha olvasna. Meglepő módon a címlapról tudja, melyik könyv van a kezében, az miről szól és emlékszik is a mesékre. Marék Veronikától megvan még a Laci és az oroszlán, nagyon aranyos kis történet, azt is gyakran meséljük. A Kippkopp-sorozatot is elő-elővesszük, de abból nem mindegyik részt szereti, például a Kippkopp karácsonya nem jött be neki (mondjuk az nekem sem :).
Első kedvencek között volt a kemény táblás könyvek közül az Én és a nagymamám című könyv (ebbe be lehet ragasztani egy fotót a nagyiról és az unokáról, aranyos kis könyv), meg egy vonatos "csillogós" könyvecske (ebben nincs sok szöveg, vélhetően a vonatimádat miatt szereti) is.

Tavaly karácsonyra Lóri diavetítőt kapott sógoroméktól, amit akkor el is tettük, mert úgy véltük, még korai lenne, nem érdekelné Lórit. Pár hete megpróbálkoztunk a vetítéssel, mivel kaptak egy új diafilmet a névnapjukra a fiúk. Lórit eleinte műszakilag érdekelte a vetítő, nagyon fel volt dobva tőle, aztán a mesék is megtetszettek, az Öreg néne őzikéje azóta a sztár (mondjuk Lóri szerint Öreg néne házikója a cím és minden alkalommal megkérdezi, hol van az őzike cipője :). Azt hiszem, azt szinte minden gyerek szereti :) Azóta kaptunk kölcsönbe kb. 30 diafilmet, így hetente pár alkalommal fürdés után, ha Marci elaludt, diát vetítünk.

Játékok közül továbbra is a járművek (köztük Lego Duplosok) Lóri kedvencei (főleg a vonatok), így a nappali szőnyege tele van velük minden nap, ott tologatja őket megunhatatlanul. Anyósom vett neki egy sorompót, meg működő jelzőlámpát, sokszor vezeti át az autókat a nyitott sorompón. Lóri szerelni is szeret, karácsonyra kapott egy szerszámládát elektromos fúróval, tőlünk meg egy komplett szerszámpadot. A kirakók még egyáltalán nem érdeklik és a rajzolás se igazán (ha mégis, akor leginkább mágneses táblán firkál). Ha néha eszébe is jut, nem köti le hosszú ideig. A konyhában szívesen segít nekem, például Anyukámmal pogácsát is szaggattak már, én azt szoktam megengedni, hogy a tészták tetejét tojással megkenje. Játékból főzni szokott, levest, vagy kávét. :) Pakolni még mindig szeret, főleg az evőeszközöket és a fakanalakat, meg a keverőedényeket. :) Szerepjátékokat régóta játszik, például kitalálja, hogy dobozba ülve ő egy vonat.
Első karácsonyi ajándéka egy zenélő mackó volt (hivatalosan alvótárs a neve), most már kisbabának hívja és vele is alszik, meg napközben is szereti hordozni. Pár hete felmentünk a barátainkhoz, akiknek kislányuk van, ott meg egy nagyobb babával játszott, fürdette-altatta, és úgy beszélt hozzá, mint mi itthon Marcit. :)

Lóri szokott mesét nézni, amik közül Kisvakond az első számú kedvenc (viszont ez könyvben nem igazán tetszett neki), szereti Elmot, a Kockás fülű nyulat, Tűzoltó Samet és Postás Patet. Néha eszébe jut Bogyó és Babóca, Thomas. A Vukon pedig még sírni is szokott a kis drága :) De meghatódott már a Minimaxos dalokon is, számomra azok nagyon aranyosak, én azokból tanultam újra a dalok, mondókák szövegét. Komentálni is szokta a meséket, olyankor annyira édes. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése